SALAM dari BUKIT ISTANA

SALAM dari BUKIT ISTANA
BLOG INI ADALAH BLOG PANDANGAN PERIBADI DAN CATITAN PERJALANAN ABELI SEBAGAI PHOTOGRAFER AMATUR YANG MASIH BELAJAR DAN MEMERLUKAN TEGURAN MEMBINA..BLOG ABELI NI TIDAK ADA KENA MENGENA DGN MANA-MANA PARTI POLITIK. PENGUNJUNG YANG BERFIKIRAN TERBUKA(OPEN MAINDED) SAJA DI JEMPUT MELAWAT BLOG ABELI.. SEKIRANYA TERDAPAT GAMBAR. CERITA. CATITAN. YANG MENYINGGUNG PEMBACA SEMUA.. ABELI MEMOHON JUTAAN KEMAAFAN..IANYA SECARA KEBETULAN TIDAK DI SEGAJAKAN.. TERIMA KASIH.. SELAMAT MENGUJUNGI BLOG ABELITOKJORO.

SELAMAT DATANG KE BLOG :-

ABELI ROSLI

Foto saya
Jerantut, Pahang, Malaysia
"Berkawan bukan untuk sementara tetapi selamanya.. bukan untuk esok tapi hingga ke hujung nyawa. biar kita tidak mempunyai wang ..asalkan kawan percaya..walau kita tidak punya rupa.. jujur lah pada kawan kita"....Di lahirkan di kg Terap Tg Besar Benta Kuala Lipis Pahang.kini menetap di Jerantut.. bertugas di TM (PEMANCAR RTM BUKIT ISTANA JERANTUT). menceburi bidang PHOTOGRAFER...sebagai kerjaya sambilan...

TeMaN TaPi MesRa

MASA ITU.. " SESAAT TIDAK MENUNGGU KITA "

06 Februari 2010

" MULUT "

Petang semalam tepat jam 0700 pm.. Abeli tamat tugas di Pemancar RTM Bukit Istana.
Dgn berhemah nya abeli memandu menurun bukit istana seperti hari-hari yang lalu.. melintasi kg melayu.. masjid lama .. bandar lama.. terus belok ke pasar dan memasuki taman pkr 3&4.untuk ke Taman Koperasi.. apabila berhenti di depan rumah.. muncul ANi.. ibu tunggal muda yang berjiran dgn abeli selang 3 buah rumah dari rumah abeli.. ibu tunggal anak 3 tu masih cantik lagi.. menawan mengancam.. maklum lah pengusaha pusat kecantikan di bandar jerantut ni.. dgn tergesa-gesa dia menghampiri lalu... " abeli.. baru balik kerja ke...? ani sakit hati betul la dgn jiran sebelah tu... apa yang dia sakit hati sangat dgn ani.. habis satu taman ni dia ceritakan pasal ani.. dia "bawa MULUT "..rata-rata.." kata ani dgn nada yang marah.. " sabar dulu.. cuba cerita elok-elok.. tak baik .. buruk sangka.. entah-entah bukan dia yang bercerita pasal ani..." kata abeli sambil menenagkan keadaan.. "ani tau la.. abeli.. anak ani yang sulong si hafiz tu.. tba-tiba jadi macam tu.. bercakap sorang-sorang.. tak henti-henti.. dari semalam.. meracau.. menagis.. menyanyi.. sampai ke pagi .. kul 4 pg semalam dia tertidor.. aman sekejap.. bgun pagi tadi.. meracau balik... kita susah bukan nak tolong.. bercerita pulak kat orang.. yang ani sakit hati nya .. dia siap call balai polis bagi tau anak ani meganggu jiran-jiran.. pada hal.. si hafiz tu keluar rumah pun tak.. cuma suara dia la yang bising kedegaran sampai keluar rumah...
getus ani tak puas hati.. " betul ke dia call polis pagi tadi...?" tanya abeli minta kepastian.. tetiba muncul mama danisya kat pintu rumah abeli.. "betul.. ayah..(panggilan manja) mama tengok polis tu datang terus kerumah jiran tu bertanyakan sesuatu. dan anggota polis tu terus ke rumah ani...." sapa mama danisya.. dalam hati abeli bebisik.." ni sorang tak reti nak jaga mulut..." lalu abeli ambil jalan mudah.. "macam ni la ani... ani balik rumah bawa hafiz ke hospital buat medical chek up.. apa keputusan doktor nanti kita bincang apa yang perlu buat tindakan selanjutnya.. k.. pasal jiran yang bawa mulut tu ..ani jangan hiraukan.. kalau dia tak bawa mulut susah juga dia nak makan bila keluar ke mana-mana.." pap...!!!! satu tamparan manja dari ani singgah kat bahu abeli..." orang cakap serius ni.. dia main-main.." kata ani.. abeli jeling kat mama danisya yang masih berdiri kat pintu.." mula nak menggatal la org tua ni...".. abeli menjawab selamba.." biasala bergurau senda... " banyak la dia punya gurau senda..." jawab ani.. "abeli ... tolong cakap kat jiran tu jangan nak sibuk jaga tepi kain orang.. jaga mulut... tu.. kan tak pasal-pasal kena sental dgn lada tumbuk ..baru padan dgn muka..." marah ani lagi.. "sudah la tu... menda kecik ni.. tak payah la nak panjang lebar kan... yang penting kita kena selesaikan hafiz ni dulu..." setelah abeli buat urusan dgn doktor.. dan jumpa ayah hafiz.. allhamdulilah..hafiz semakin pulih.. hafiz sebenarnya tertekan dgn penceraian kedua ibu bapanya...
jadi kita hidup bejiran.. perlu hormat menghormati.. bantu membantu..jangan kita bawa mulut.. hal yang bukan2 antara kita.. kerana..

.........................................................................................................................................................................
MULUT ITU BERBISA DARI SEGALA SENJATA YANG BISA DI DUNIA.

LIRIK LAGU
.....................................
"MULUT"
......................................
Kejadian mulut satu hikmah besar
bagi kita makhluk yang ada otak ada akal
budak lahir tak ada mulut
ibubapa bawak ke hospital
minta doktor tebuk
bimbang takut anak dia lapar......
............................................................................
Tuhan buat mulut..Ada nipis ada tebal
mulut buaya burung tiruk.. tidak sama mulut lembu kerbau
burung serindit macam penyakut..mulut gajah ada belalai
kalau mulut tikus munduk.. lebih kurang dgn bucu bangsal.
................................................................................
Banyak-banyak makhluk..mulut kita yang paling lawa..
belah bawah ada janggut.. belah atas ada misai
boleh buka boleh terkatup.. boleh bercakap boleh mengilai..
mulut menguap kalau mengantuk.. mulut berair kalau lapar..
............................................................................
tugas bibir mulut.. tidak sama jawatan pegawai
kadang macam bulldozer buruk.. kadang macam lori tereller
nasi kerabu pun dia tibuk... laksa penang pun dia gaha..
budu.. tempoyak petai jerok..nasi sepinggang yang tinggal sambal..
.......................................................................................
kalau kerja tak nak pakat.. mulut tak boleh jadi tok penghulu.
minta tangan tolong suap.. suka turut kan nafsu.
perut bodo tolong sumbat.. lubang hidung cium bau
makanan yang sedap-sedap.. bibir mulut la makan dulu..
..............................................................................
perangai-perangai jahat.. mulut jadi tok guru
kadang-kadang mulut mengupat- kadang bawa berita palsu
bini orang pun mulut mengorat..duit orang pun mulut tipu
kalau salah polis tangkap.. puas pukul mulut tak ngaku.
.............................................................................
masa guna mulut.. manusia kena sedar
bisa pada ular senduk.. tajam lebih pada mata pisau
orang berniaga boleh lingkup.. laki bini boleh becerai.
sain sahabat boleh bertumbuk.. masyarakat boleh berkucar.
................................................................................
kelemahan mulut.. kena gigit di semut gatal
jadi bengkak jadi meletop.. macam mulut badak sumtera
kalau cakap karut marut.. mulut masin jadi tawar
tak ubah leger buruk.. tak ada siapa pun nak hirau...
..............................................................................
sekian...

18 ulasan:

relevan berkata...

Nak kenal dengan Ani boleh?.. :)

kakcikseroja berkata...

Seronok dan puas hati agaknya dapat mengenakan orang lain? hmmmmm.. Sebenarnya orang spt jiran Ani itu tak akan merasa tenang selagi dia tak ubah sikapnya.

ayeesha qist berkata...

salam:)

semua kat sini sihat sihat.abah pun sihat duk kat sana:)

kalau ada masa. datang lah kemaman.:)
terima kasih bertanya.

abeli sihat?

RMY-Abelitokjoro berkata...

salam dari bukit istana. oak relevan bior betul.. stakat nak kenal dgn ani boleh.. oak pegi kedai di tingkat atas dpn bus stand jtut... tengok ada sing boad "ani saloon kecantikan".. kalau nak no phone dia ada pengeras dia....

RMY-Abelitokjoro berkata...

kakcik, salam manis dari bukit istana.. betul tu kakacik,,, kita ni dalam tubuh kita ada sketul daging.. kalau ianya sakit.. sakit lah seluruh anggota..itu lah hati....

RMY-Abelitokjoro berkata...

terima kasih ayeesha.. abeli sihat sejahtra.... alhamdulilah semuanya sihat...aminnn

piewahid berkata...

stuu 100% dgn pdapat & tindakn abeli cme... (pstt! sama la mcm en. relevan)

ayeesha qist berkata...

mintak maaf.bukan tak nak lawat ke blog ni. cuma masa tak mgizinkan:)

insyaALLAH.
jaga diri

maiyah berkata...

lebih suka diam.. kan tenang

Miecyber @ Sudu berkata...

Kesian Hafiz kerana menjadi mmangsa keadaan.Harap ibu dia lebih cool selepas ini.

TokNabe berkata...

Mulut kalau tak dijaga mendatangkan bencana besar.

kelompen berkata...

salam abeli.
kerana mulut badan binasa..
sayangilah mulut kita
selain menjadi laluan utama rezeki perut, mulut adalah kancah segalanya.

RMY-Abelitokjoroi berkata...

salam mesra buat teman bloger yang di hormati..pie wahih tu.. amende.. releven dgn abeli tu.. dia handsome sikit...abeli handsome banyak....

RMY-Abelitokjoroi berkata...

betul tu aiya.. diam adalah sebaik-baiknya

RMY-Abelitokjoro berkata...

salam miecyber..sihat weh... salah satu masalah atau tekanan remaja menjadi liar..kerana kasih sayang kedua ibu bapa..

RMY-Abelitokjoro berkata...

toj nabe tu.. lama tak degar cerita... sihat belako gu kito

RMY-Abelitokjoro berkata...

kelomping.. kerana pulut santan binasa.. kerana mulut badan binasa...

Anuar Abdul Aziz berkata...

baik sungguh abeli,suka tolong orang 'terpilih' tolong ada makna tuuu...hehe