SALAM dari BUKIT ISTANA

SALAM dari BUKIT ISTANA
BLOG INI ADALAH BLOG PANDANGAN PERIBADI DAN CATITAN PERJALANAN ABELI SEBAGAI PHOTOGRAFER AMATUR YANG MASIH BELAJAR DAN MEMERLUKAN TEGURAN MEMBINA..BLOG ABELI NI TIDAK ADA KENA MENGENA DGN MANA-MANA PARTI POLITIK. PENGUNJUNG YANG BERFIKIRAN TERBUKA(OPEN MAINDED) SAJA DI JEMPUT MELAWAT BLOG ABELI.. SEKIRANYA TERDAPAT GAMBAR. CERITA. CATITAN. YANG MENYINGGUNG PEMBACA SEMUA.. ABELI MEMOHON JUTAAN KEMAAFAN..IANYA SECARA KEBETULAN TIDAK DI SEGAJAKAN.. TERIMA KASIH.. SELAMAT MENGUJUNGI BLOG ABELITOKJORO.

SELAMAT DATANG KE BLOG :-

ABELI ROSLI

Foto saya
Jerantut, Pahang, Malaysia
"Berkawan bukan untuk sementara tetapi selamanya.. bukan untuk esok tapi hingga ke hujung nyawa. biar kita tidak mempunyai wang ..asalkan kawan percaya..walau kita tidak punya rupa.. jujur lah pada kawan kita"....Di lahirkan di kg Terap Tg Besar Benta Kuala Lipis Pahang.kini menetap di Jerantut.. bertugas di TM (PEMANCAR RTM BUKIT ISTANA JERANTUT). menceburi bidang PHOTOGRAFER...sebagai kerjaya sambilan...

TeMaN TaPi MesRa

MASA ITU.. " SESAAT TIDAK MENUNGGU KITA "

26 Disember 2009

SILA KOMEN SIKIT.. MEMBINA TAU...!!!

GRAFIK PHOTO PERKAHWINAN "Iejan & Sue"
TEMERLOH PAHANG

19 Disember 2009

INIKAH SIKAP BANGSA YANG BERMARUAH


Asalmualaikom teman bloger semua.. dalam kesibukan abeli mejalankan tugas sebagai photografer.. sempat juga abeli update blog untuk tatapan teman semua agar kita dapat mernung sejenak.. tentang sesetengah dari pada masyarakat kita... yang tidak berfikiran waras.. dan tidak terfikir apakah tindakan mereka ini.. mencerminkan kita satu bangsa yang bermaruah..
hari ni 19hb dec 2oo9.. Abeli ke Temerloh " Bandar Ikan Patin " untuk sessi photografer pengantin.. majlis di adakan di sebuah dewan di taman yang agak canggih..dgn berbagai kemudahan terkini dan kebanyakannya penghuninya adalah bangsa melayu... bangsa kita.. yang penuh dengan adab .. lemah lembut.. beropan santun...
Setelah selesai photo shoot sessi besanding dan makan beradap... Abeli mengajak pasangan pengantin bergambar bagi sessi "out door".. kat mana nak buat ni... tetiba abeli ternampak satu taman permainan kanak-kanak di seberang jalan berhampiran dewan tersebut... tanpa segan silu lagi abeli bergerak ke taman tersebut bersama pasangan pengantin.. setibanya di taman permainan tersebut ... terkejut abeli melihat apa yang berlaku pada alat pemainan di situ.. nak tau pa yang terjadi..
LIHAT PHOTO DI BAWAH....



Bagi pengujung blog abeli yang di hormati.. sila beri komen dan pendapat anda bagaimana kita ingin mengatasi vadelisem seperti di atas ini khususnya hak awam....

15 Disember 2009

SIBUK PEPALIH..WEH...

Selamat pemgantin baru
NINI & EDDY
PADA 05hb DEC MAJLIS PERKAHWINAN(kg sempalit raub)
PADA 13hb DEC MAJLIS BERTANDANG....( kg semantan dong raub)
Dalam se minggu ni abeli sibuk amat.. al maklum lah cuti sekolah.. anak yg tinggal cuma 20rg.. 2org anak lelaki.. kat kg tolong pakcik dia jual ikan kat pekan sari dan pasal malam.. 2orang anak pempuan dah lepas ke putrajaya bercuti rumah pakcik dia yang kerja kat kementerian pertanian.
minta tolong edit gambar kahwin tak nak ... mcm-mcm alasan.. toup hset tu selang sahari mintak rm3... tak bagi kan anak.. kita kat studio ni mengelupur.. nak siap kan job.... itu yang bulan 12 ni.. ambil 4 job je x berani nak ambik banyak.. banyak.. mcm bulan 6 dulu... bulan 9 baru settle.. tak daya tadah telinga.. kena sembur dek pengantin.. hari-hari sms.. tanya gambor bile siap...
itu yang sibuk... ni... dulu ada budak kerja part time.. dah pandai dah ambik gambar video.. dah pandai editing video.. tapi dapat kerja kat hospital temerloh... ye.. la.. itu masa depan dia.. pasrah la abeli melepaskanya.. dgn linangan air mata.. nak harap ke anak.. masing-masing belajo lagi...
semalam kul 430 pagi baru.. tido.. bagun pukul 600pg.. lepas solat.. balun apa yang ada..
megadap komputer pulak.. ni la baru dapat rehat ... tu yang up date blog untuk pembaca... kul 245ptg masuk kerja pulak.. masuk kul 300 habis kul 11 mlm.. balik karang ngadap kompuer pulak... tu yang sibuk amat..........
19hb ni kat taman sri kemuning pulak... 20hb kat felda kota gelanggi2... napok gaya nya pikul kamera sorang-sorang la... jawabnya........
itu yang sibuk memanjang.. semua kerja buat sorang... tolong lah....wehhhh.....
ingat nak ajak relevan... partime... di pun sibuk sokmo.. nak gete pun tak sempat.....

Suasana kenduri.

06 Disember 2009

MAT REMPIT.. KAU ORANG KE... PLASTIK..??

MAT REMPIT.. *kau orang ke plastik*
Mat Rempit
Budak nakal hok cari penyakit..bawa motor suka menyelit..
angkat tayar bertungging balik..koner leper masuk dalam parit..
hey....!!!
mat rempit...
motor siapa mu ambik..engine kuat bunyi bertempik...
pulas minyak meter balik...keluar asap bau pahit..
******
budak-budak motor...nampak makin jadi..
malam-malam berlumba...tak ingat ke mati....
bertempik melaung...kadang pakat berjudi..
awek dia gendong..tumpang tayang body...
mat rempit...
berlumba motor kalau dah terbalik..muka comel pun terkoyak kulit..
cuping telinga pun buleh carik..bibir mulut pun buleh rabit...
hey...!!!
mat rempit....
kereta lori dok masuk tubit...silap langkah mu kena jirik..
panggil bomba la.. mari ambik...kutip daging boh dalam supit..
*******
orang larang jangan...awak makin buat.......
angkat kaki tangan... kadang pakat meniarap...
budak comel-comel...lumpuh sepanjang hayat...
kudung kaki tangan...tak boleh kerja buat...
mat rempit...
ramai-ramai puak mu tubit..tak sedar ko asar magrib.....
hingga orang atas masjid...tak kisah nak sembahyang mengatib
hey...
mat rempit....
jpj lamo dak tilik..begitu jugak dgn polis trafik
silap-silap mu dia ambik..bayar denda mu jual itik....
*******
anak minta motor...ayah terus beli....
sampai jual kebun..gadai tanah lagi..
duk ingat ke utung.. rupa kena ke rugi...
anak buat berlumba..tak ingat mengaji....
mat rempit....
langgar orang mu buleh sakit....ayah ibu mu mutar itik..
tak cukup duit dalam beg...jual kebun kelapa sawit....
hey...!!!
mat rempit
kalau betul kau ni budak baik..balik kg tolong tok cik...
tanam terong tanam betik...tok peraih nak datang ambik....
MAT REMPIT... ENGKAU ORANG KE PLASTIK.....

02 Disember 2009

ULAR MASUK RUMAH

Dalam suasana masihlagi menyambut aidl adha. Abeli berkunjung kerumah teman Abeli di Kg Melayu Jerantut.. Sedang asyik ber borak.. ber cerita sementara isteri beliau meyediakan juadah kat dapur.. tiba-tiba isteri teman abeli menjerit..
kami kat ruang tamu apa lagi bergegas kat dapor.. abeli tengok muka isteri teman abeli tu pucat lesi.. hiris tak bedarah.. tergamam.. tu....!!.. tu...!! sambil menunjukan ke arah bekas beras.. di sudut dinding... ada apa...? tanya si suami... tu...!!! ularrr melinkar kat tepi dinding...... bila kita orang kuis dang penyapu.... ular tu keluar menuju ke arah kami... mak oiii.. besarnya... ular 'alai'.. (sejenis ular. kacukan tedong selar dan ular senduk) ular yang paling laju pergerakan dan bisa.. ular ini boleh berdiri separas pinggang orang dewasa.. jadi apa lagi.. capai handset dail balai bomba .. 15 minit kemudian bomba samapai.. dapat jerut kepalanya.. dan arwah la ular tersebut.... jadi dari peristiwa tersebut.. dapat la pengajaran.. kawasan keliling rumah kita hendaklah sentiasa bersih dan jgn ada semak samun... itu kira nasib baik tak ada yang terkena patukan ular tersebut... kalau kena... tak masuk hospital.. kenduri arwah la.. jawabnya....



29 November 2009

video

"INI BUKAN CERITA BOMOH EKOR.."

Tapi cerita berebut ekor lembu korban..

saksi kan peristiwa trajis yang berlaku pada pagi hari raya korban di rumah mak abeli.. yang berebut tu adik bongsu(baju biru) yang baju merah tu anak sepupu.. dan sorang lagi tu sepupu.. kami sekeluarga berkumpul berkongsi 7 bahagian seekor lembu.. untuk berkoban di aidil adha ini.. beginilah kami anak beranak bila berkumpul.. haru biru ... huru hara.. jadi nya... saksikan...

27 November 2009

"TAPAK KAKI SEBESAR 2 JARI"

Assalam mualaikom warohmatulohi wabarokatuh ....Salam Aidil Adha.... maaf zahir batin..
Buat pengunjung blog Abeli....
seperti biasa..
seperti dulu-dulu..
walau dimana kita berada..
selagi kita bernama muslim.. yak ni org-org islam... seluruh dunia menyambut aidil adha.. baik sesiapa pun ceritanya tetap sama.. menyambut aidil adha... korban dan pengorbanan
apa yang di korban dan apa yang terkorban... di dalam hiruk pikuk suasana majlis korban.. abeli termenung memikirkan.. bermula dgn haiwan korban di ikat.. disembelih.. di siangkan.. di sedekahkan.. di masak ..dan di makan... dan setelah kenyang.. apa yang tinggal pada kita... kita sedawa.. ketawa kekenyangan... apakah....?
Impak dari ibadah korban tadi meresap.. membaluti jiwa dan perasaan kita.. mendewasakah kita dalam erti pengobanan itu... penahkah kita terpikir... semenjak kita di lahirkan dgn tapak kaki sebesar 2 jari.. sahingga kita kini... berapa ramaikah yang telah berkorban.. untuk kita.. dan apakah pengorbanan yg kita telah korbankan untuk mereka..... kita... ya.. kita.. selalu lupa... selalu alpa.. dan kekadang kita menjadi manusia yang bakhil untuk menilai pengorbanan orang terhadap kita.. kita cuma melihat... apa yang kita beri pada mereka... dan kita tak pernah.. mahu menilai apa yang kita terima dari mereka... bakhilnya kita... tapi... bila kita sedar semasa kita menagis..ada orang ketawa... bila kita ketawa.. ada orang menangis... kita sebagai manusia.. yakni hamba allah..kita akan sedar pengorbanan org terhadap kita... bagai mana kita akan menilai semua itu...
Ingat!!!!... kita akan menempuh 4 keadaan ketawa dan menangis....
bila...?
bagaimana....?
1. kita menangis orang lain ketawa... bila mana kita di lahirkan kedunia... kita menagis kerana kita telah lahir kedunia yang kita lah yg menentu kemana arah kita di akhirat nanti..(mengikut teori sains kulit kita yang nipis apabila terkena udara di dunia ini terasa perit dan pedih..)
Orang lain ketawa... siapa yang ketawa... orang di sekeliling kita yg menyambut kelahiran kita..
itulah pengorbanan pertama org terhadap kita... ibu kita... meyabung nyawa melahirkan kita...
2. kita ketawa orang lain ketawa... bila mana... kita berkahwin... kita ketawa dapat..isteri.. isteri kita ketawa dapat kita.... orang lain juga ketawa kerana kita selamat di satu kan...
orang lain ketawa dapat makan.....
3. kita menangis dan orang lain menangis... bila mana.. izrail datang menjemput kita kembali kepada penciptanya... kita menagis melihat tempat kesudahan kita.. di atas kealpaan kita semasa di dunia... orang lain turut menangis di atas pemergian kita....
4. kita menangis orang lain ketawa..... bila mana.. kita merintih di alam barzah.... meratap.. meraong .. megharap simpati.. dari org-org yang kita tinggal kan di dunia... TAPI... org-org yang kita tinggal kan ketawa.. alpa.. dan lupa pada kita.... mereka asyik.. dgn apa yang kita tinggalkan di dunia untuk mereka... harta.. rumah.. wang... tv.. radio.. hiburan... mereka lupa kita.... adakah mereka fikir....mcm mana kita di sana.... megharap kan ... pengorbanan mereka pada kita..... penah kah anak-anak kita terfikir mcm mana susahnya kita membesar kan mereka dari mereka itu di ibarat kan " TAPAK KAKI SEBESAR 2 JARI" sahingga dewasa...... Itu lah kita........ seperti mana anak kita menilai pengorbana kita terhadap dia... seperti itulah kita menilai pengorbanan kedua ibubapa kita.... terhadap kita....

25 November 2009

SALAM KERINDUAN

IMEJ TERKINI "ABELITOKJORO"

Assalmualaikom kepada pengunjung blog abeli. berbanyak maaf di pinta di atas kelewatan abeli kemaskini blog.. dah lama rasanya abeli tidak dapat "update" blog terdapat masaalah pada server talian internet.. jadi sekarang dah ok dah.. segala kerinduan pada teman blongger terubat kini... salam manis penuh kerinduan...

04 Oktober 2009

BERAYA DI PANTAI CAHAYA BULAN (PCB)

ASSALMUALAIKOM
SALAM AIDILFITRI
MAMA DANISYA BERSANTAI
DI Pantai Cahaya Bulan(PCB)

Anaknda LILY DANISYA Merenung masa depannya
tahun depan nak sek arab ke sek melayu..?

DIN BULAT bersama Lily Danisya
serta Lily Damia ( anak sedara )
sedang bersantai sambila mendendangkan lagu
lompat si katak lompat
Salam manis
buat pembaca blog Abeli.Raya tahun ni 1hb oct hingga 3hb oct ni lah baru Abeli dapat bercuti beraya... Di kesempatan cuti ni Abeli bersama Mama Danisya.. anak abeli Lily Danisya dan teman rapat Abeli Che Hayuddin Lebih di kenali dgn pangillan DIN BULAT.. Pailot di Sek Men Agama Tengku Ampuan Afzan ( TAHAP ) Jerantut. melancong ke kelantan.. bagi Din Bulat.. ini la pertama kali dia ke kelantan sebagai pelancong... dgn berbekalkan semangat dan masa yang terhad kami pun melancong la ke Pantai Cahaya Bulan.. Pengkalan Chepa.. bukan main lagi la seronoknya... anak Abeli bersama Din bulat.. bermain pantai... Mama Danisya.. berkenalan la pulak dengan pelancong dari Paris... namanya tak silap JAMILA.. " I am muslim from PARIS.. My parent from marocco.. i visit.. malaysia 3 week.. and then go Singapore.. Thailand.. ". itu la yang abeli dgr apa yang di bualkan dgn mama danisya.. abeli cuma anggukan kepala.." yes...yes... " itu je yang keluar dari mulut abeli.. bukan apa.. abeli masa sekolah dulu 3 pekara je tak lulus dalam bahasa inggeris ni pertama membaca.. kedua bercakap ..ketiga menulis.. semuanya gagal.. itu la sebabnya bila pelancong jumpa abeli bertanyakan sesuatu dia orang kata abeli sombong... bukan sombong tapi.. abeli takut.. bila abeli jawab pertanyaan dia orang bukan setakat dia org tak faham.. abeli sendiri pun tak tau nak kata apa... masa sekolah dulu pun cuma tau " yes ..no..allright.. thank you".. lepas tu nak belajar lagi cikgu mati.... ganti cikgu baru.. sekolah pulak runtuh.. malang sungguh nasib abeli.. itu la sampai sekarang ni pun.. tak pandai-pandai.. cakap orng putih ni...kalau nak cerita pasal raya ni kat mana- mana pun sama je.. ziarah sanak saudara.. rakan taulan sahabat handai.... bermaaf maafan .. lepas tu bedal kuih raya... org dah boring... jadi abeli cerita la pegi tengok pantai... maklum la kat jerantut mana ada pantai... lain la kat kuala lumpur... ada pantai.. PANTAI DALAM.. ari tu abeli pergi jumpa ABG YA (pendikir) kat pantai dalam tak de pantai pun...... he.he... apa pun nanti kita sambung balik cerita abeli.. besantai la bersamai photo yang abeli sediakan se adanya...
MAMA DANISYA bersama JAMILA


DIN BULAT
tanpa kompromi
berposing bersama
JAMILA
nampak macam taik cicak je..
sorang putih sorang gelap...

27 September 2009

SEMBAHYANG RAYA DI MASJID BARU..




Salam AidilFitri buat semua pengunjung blog Salam Dari Bukit Istana. abeli memohon ampun dan maaf seandainya selama abeli mengendalikan blog ini..Terdapat catitan.. gambar apajua yang menyinggung saudara dan saudari.. baru ni sebulan blog abeli tak dapat nak up date... xtau la kenapa.. ok lah.. untuk kali ni walau pun dah terlewat abeli nak cerita tentang sembahyang raya di masjid baru...... pada pagi hari raya abeli dan penduduk kg Batu Balai jerantut berkesempatan bersembahyang raya...di masjid Assyakirin batu balai yang dalam pembinaan di mana 70% hampir siap.. yang menariknya pembinaan masjid tersebut tanpa bantuan dari pihak kerajaan.. semua kos pembinaan masjid tersebut mencecah hampir rm300.00o.00 adalah sumbangan orang ramai.. orang perseorangan.. syarikat bumiputera..kutipan derma dari jamuan makan... dan sekarang pun masih memerlukan sumbangan dari anda semua... menurut imam muda masjid assyakirin Tuan Ahmad bin Tuan man " Pihak masjid masih lagi memerlukan bantuan dari segi kewangan.. barangan... dan apa jua yang bersangkutan dalam pembinaan masjid dan keperluan orang ramai.. untuk beribadah.. setiap sen yang dihulur kan adalah saham untuk kita sebagai bekal di akhirat nanti.."
Jadi kepada pengunjung blog abeli yang bermurah hati hulurkan lah derma melalui
a.c CIMB 06055010018931
Segala sumbangan iklas anda allah jua membalasnya.

Gambar dimana masjiid masih dalam pembinaan
masjid Assakirin Batu Balai Jerantut Pahang

mozek yang belum di pasang

tempat beruduk yang belum siap di bina

susana sembahyang raya di masjid assakirin

Dato Tuan Ibrahim Tuan man
sedang membaca khutbah raya





Dato Tuan Ibrahim Tuan Man
sedang memberi duit raya



Duit derma dari parajemaah untuk pembinaan masjid

AJK Masjid sedang megira duit derma
jika anda ingin menderma sila bank in derma anda di
A.C CIMB 06055010018931

28 Ogos 2009

SINGGANG " GEAR BOX " TOKJORO


"SINGGANG GEAR BOX TOKJORO"
***lain dari yang lain***
SALAM RAMADAN AL MUBARAK..
Buat pengunjung blog abeli.. ha.. ptg ni hari ke lapan kita berbuka.. pagi tadi terpikir lagi.. apa benda la nak berbuka.. dah la lewat jam dah kul 10 pagi.. abeli ke pasar jerantut.. bila tiba je tempat gerai daging segar.. semuanya dah sold out.. yang tinggal.. tulang je.. pada tak ada langsung,, tulang ke tulang lah belasah je.. bila balik ke rumah potong dua.. mama danisya.. tanya.. "nak masak sop gear box ke...tulang ni..?".. tak la.. ayah rasa nak makan singgang gear box.. buat macam singgang daging tu .." jawab abeli.. dan bersusah payah la mama danisya.. kat dapur... rebus lama-lama sikit.. kasi empuk..biar daging yang melekat kat tulang tu agak-agak nak tanggal.. dah 3 kali tambah air baru masuk perencahnya.. resepi nak buat singgang gear box ni paling simple.. abeli pun xberapa tau... tapi abeli tengo Mama Danisya bubuh.. langkuas.. halia.. bawang goring.. garam.. gula.. lada kering.. dan sedikit perasa istemewa... budu.. dan hasilnya..."SINGGANG GEAR BOX TOKJORO" ha.. ni dia.... huh.. tak sabar-sabar...nak mencekik... aaaa... satu lagi... nak makan gearbox ni.. kena sedia pisau n strawww.. nak sedut tulang lembut kat dalam.. tu pehhhh...sampai bapak mertua abeli kat kelantan pun abeli dah tak nampak......

MAMA DANISYA DENGAN BANGGANYA
BERSAMA "SINGGANG GEAR BOX TOKJORO"

INILAH HASILNYA BERKAT SUSAH PAYAH ABELI DAN MAMA DANISYA
BERRUSAHA MENCIPTA "SINGGANG GEARBOX TOKJORO"

"NAK CUBA ..DATANG LA.........!"
KATA ALU-ALUAN DARI MAMA DANISYA

25 Ogos 2009

PERJALANAN KE KELANTAN

Pada 21hb baru ni hari jumaat jam 10 pg abeli sekeluarga bergerak dari Jerantut menuju ke Kelantan.. perjalanan pagi tu lancar. dgn cuaca yang terang.. susana jalan yang tidak sibuk.. tiada banyak kenderaan pada pagi tu... tapi yang menarik nya bila lepas je bukit tujuh tu.. tetiba anak abeli yang darjah 3 tu tanya abeli.. kenapa dia orang tu dirikan pemancar tu tengah jalan..


bila sampai dekat rupanya pemancar tu.. atas bukit tepi selekoh.. kita orang gelakk... ramai-ramai..


Setibanya kami di kg "BERHAMAH" dalam daerah Merapoh.. banyak terdapat gerai menjual buah-buahan. Anak abeli yang berusia 4 tahun tu cakap.. 'ayah berhenti beli buah solok lada "buah apa.. dik solok lada.. ? "ala buah yang kulit dia ada duri tu... yang tok mi beli masa dia datang rumah kita ari tu.." ooo.. buah salak.... sekali lagi kami tergelak.. jadi kami singgah la..



setelah selesai membeli buah-buahan .. kami meneruskan perjalanan... keluarga kami kalau pergi ke kelantan mesti singgah kat kelinik kesihatan merapoh.. nak tau kenapa.. Adik abeli.. Roslan . penduduk merapoh panggil dia che lan.. di pemandu kat klinik tersebut.. abeli skeluarga di sambut oleh adik abeli sekeluarga..


CHE LAN DAN KELUARGA
sambil kami bebual-bual di beranda quarters klinik tempat adik abeli tinggal tu abeli ternampak 2 bukit batu kapor.. menarik bukit tu... abeli tanya adik abelui apa nama bukit tu.. dia jawab.. penduduk merapoh panggil bukit tu bukit "KOPEK".. aaahh.. terkejut gak abeli.. lucahnya nama bukit tu...

GAMBAR BUKIT KOPEK

Kami bergerak dari merapoh menuju ke gua musang dan ke kota baru kul 3 ptg.. setibanya kami di perkampungan felda Paloh satu berlaku satu kemalangan. sebuah van dgn 9 penumpang dari Kuala Lumpur ke Tumpat. Terbabas kedalam curang boleh tahan dalamnya.. semasa abeli tiba.. penumpang sudah keluar dari van tersebut .. tiada yang maut.. cuma cedera ringan dan 2 orang patah tangan.. menurut pemandu van tersebut dia terlelap semsa tiba di selekoh tersebut