SALAM dari BUKIT ISTANA

SALAM dari BUKIT ISTANA
BLOG INI ADALAH BLOG PANDANGAN PERIBADI DAN CATITAN PERJALANAN ABELI SEBAGAI PHOTOGRAFER AMATUR YANG MASIH BELAJAR DAN MEMERLUKAN TEGURAN MEMBINA..BLOG ABELI NI TIDAK ADA KENA MENGENA DGN MANA-MANA PARTI POLITIK. PENGUNJUNG YANG BERFIKIRAN TERBUKA(OPEN MAINDED) SAJA DI JEMPUT MELAWAT BLOG ABELI.. SEKIRANYA TERDAPAT GAMBAR. CERITA. CATITAN. YANG MENYINGGUNG PEMBACA SEMUA.. ABELI MEMOHON JUTAAN KEMAAFAN..IANYA SECARA KEBETULAN TIDAK DI SEGAJAKAN.. TERIMA KASIH.. SELAMAT MENGUJUNGI BLOG ABELITOKJORO.

SELAMAT DATANG KE BLOG :-

ABELI ROSLI

Foto saya
Jerantut, Pahang, Malaysia
"Berkawan bukan untuk sementara tetapi selamanya.. bukan untuk esok tapi hingga ke hujung nyawa. biar kita tidak mempunyai wang ..asalkan kawan percaya..walau kita tidak punya rupa.. jujur lah pada kawan kita"....Di lahirkan di kg Terap Tg Besar Benta Kuala Lipis Pahang.kini menetap di Jerantut.. bertugas di TM (PEMANCAR RTM BUKIT ISTANA JERANTUT). menceburi bidang PHOTOGRAFER...sebagai kerjaya sambilan...

TeMaN TaPi MesRa

MASA ITU.. " SESAAT TIDAK MENUNGGU KITA "

25 Februari 2010

HANDPOHE

HANDPHONE.(HP)
" Mama.......!! mana peginya handpone .. tadi...? "
tanya abeli pada mama danisya...
"baru je.. letak atas meja komputer ni.. dah lesap dah.. hisss.." marah abeli..
"La... tadi mama tengok ada kat situ... cuba tengok elok-elok...!!.."
Selalu macam tu... letak tempat lain... cari tempat lain... dah nyayok .. la... tu....!! getus mama danisyha.. " adikkk....... !!! ada nampak handphone ayah tak...?? abeli tanya anak abeli yang baru balik dari sek tadika... " tak de ayah ... ayah cll la guna handpone mama... tu nanti dia berbunyi tau la ada kat mana.....!! kata adik... " betul gak... getus hati abeli..."
itu lah cerita rutin abeli kat rumah...
CERITA TENTANG HANDPHONE..
bila sebut HP.. kalau tahun 90an dulu.. pakai HP dah kira mewah.. berduit.. tak pun orang kata kita belagak... tidak sekarang... HP ni di kira.. keperluan. macam keperluan lain.. macam rumah.. kereta motor.... banyak gunanya... lagi pun setiap hari.. syarikat pengeluaran HP berlumba-lumba.. mengeluar kan handphone yang canggih2 mengikut peredaran zaman..tak ter kejar kita... malah HP menjadi keperluan penting bagi penduduk dunia.. sekaligus tercetusnya pesaingan senget pengeluar2 HP dari Amerika syarikat.. Eropah dan Asia ..benarkah Jepun menghasilkan talipon bimbit yang lebih Inivosi..? di mana pada tahun 2020 seorang lelaki jepun tertekan selepas penat berkerja mungkin boleh menenangkan dirinya dengan mengembara merentas masa.. kembali ke beberapa kurun lalu menerusi alam maya untuk bersiar- di bandar tokyo. sambil berjalan di atas jambatan kayu dia boleh berkomunikasi dgn rakan- rakan dan menikmati persekitaran mendamai kan di pergunungan fuji dgn hanya memakai cermin mata 3D yang di pasang bersama HP miliknya.. dan di mana kita boleh membeli minuman ringan di mesin air dgn melekatkan hp pada pad eloktonik di mesin air... CANGGIH KAN... setakat mengekses internet. menghantar email. bermain computer.. menonton televisyen tu sekarang dah ada dah... Antara HP terbaru yang di hasil kan di jepun ialah HP untuk kanak2 F05A dari FUJITSU ia boleh menampilkan aplikasi bunyi amaran yang nyaring.. dan penghantaran email serta merta yang menunjukan lokasi anak-anak mereka...... HEBAT KAN

15 ulasan:

kakcikseroja berkata...

bagus betul idea orang Jepun ni kan.. ada saja kemajuan teknologi mereka...

azieazah berkata...

apa saja bentuk kemajuan wajar dimanfaatkan.. yg jadi pembaziran dan tidak berguna bila disalahgunakan...

*Hp saya sudah berusia 5 tahun... lum tukar sbb belum rosak..

relevan berkata...

Abeli selalu tutup Hendphone..nak contact pun payah..he he!

zulkbo berkata...

betul tu abeli..
hanphone ni dah jadi syarat wajib
tidok takkan lah sampai solat masjid pun dok dengo bunyi ringtone lagi..pernah pulok tu hp iman berbunyi..nasib baik keluar surah quran ringtone nye..he he

mohdandmeriam berkata...

salam abeli. dulu memilikki handphone dira mewah. sekarang budak darjah 5 dah ada hp - dah menjadi perkara biasa. mak cik sejak dulu sampai hari ni tak pernah ada hpsebab mak cik dan pak cik sentiasa bersama walau kemana pergi, jadi mak cik fikir tak perlu ada hp.anak selalu pujuk agar mak cik ada hp, buat apa membazir je ..telefon papa dah ada mama disebelah kan ..hehehe

RMY-Abelitokjoro berkata...

salam kakcik seroja... itu la kemajuan org jepun... Dr M pun pernah lancar.. pandang ke timur..
kita orang melayu mesti berusaha gigih.. macam dia orang...

RMY-Abelitokjoro berkata...

salam azieazah... hp ni x kira mahal atau murah.. lama atau baru... janji ok.. abeli pun pakai hp cina je...

RMY-Abelitokjoro berkata...

salam relevan.. awok ni pedoooh betul... koi.. tak pernah tutup pun hp.. no abeli tu hotline..24 jam on.. org bisnes gambor mana boleh tutup hpone...

piewahid berkata...

masa koi kecik² dulu suka sgt tengok criter space 1999. dlm criter tu tunjuk (antaranya) org bcakap guna alat mcm hfon, pistol laser, jet xperlu landasan dsbnya...

mse tu nengok mcm xcaya je. skang ni, smuanya betul..

RMY-Abelitokjoro berkata...

salam zulkbo... hahaha.. nasib baik ringtone tok imam tu ngaji quraan.. buatnya goyang inul darsista... tak ke haru.... ha..ha..ha..

RMY-Abelitokjoro berkata...

wsalam kak yam.. amboi berjimat cermat... tak ada hpone..talipon rumah ada kannn.. kalau tak ada macam mana nak update blog pakai broadband lambat.. tapi perlukan....

RMY-Abelitokjoro berkata...

wsalam pie wahid... betul tu.. abeli pun minat cerita tu... masa sek dulu xmiss.. siaran tu... memang masa tu tak percaya sekarang ni.. memang ada...

maiyah berkata...

henponku x berbunyi huhuu

rosnanie berkata...

salam abe li, sori lama dh tak jenguk

zaman sekarang HP dah jadi macam keperluan, sikit2 benda pn mesti lalu HP gk. Nk brgaduh ngan laki pn guna HP gak. Kalau tgk muka takut nanti jd lain, hehehe... bayangkan kalau HP tinggal kt rumah, rasa tak aman dunia, tp memang tak aman pn sbb biasanya bila balik mesti ada miscall, kan ker haru tu. Cuma time ngulor tu, time tu jer la HP di'silent'kan sbb takut bos cari...hehhe

joharahman berkata...

Dari tanjung besar dulu, ada kawan sekolah, nama nya tajuddin jasi,entah kemana dia sekarang,

cari cari pun tak jumpa..

johari
http://kuala-lipis-pahang.blogspot.com/