SALAM dari BUKIT ISTANA

SALAM dari BUKIT ISTANA
BLOG INI ADALAH BLOG PANDANGAN PERIBADI DAN CATITAN PERJALANAN ABELI SEBAGAI PHOTOGRAFER AMATUR YANG MASIH BELAJAR DAN MEMERLUKAN TEGURAN MEMBINA..BLOG ABELI NI TIDAK ADA KENA MENGENA DGN MANA-MANA PARTI POLITIK. PENGUNJUNG YANG BERFIKIRAN TERBUKA(OPEN MAINDED) SAJA DI JEMPUT MELAWAT BLOG ABELI.. SEKIRANYA TERDAPAT GAMBAR. CERITA. CATITAN. YANG MENYINGGUNG PEMBACA SEMUA.. ABELI MEMOHON JUTAAN KEMAAFAN..IANYA SECARA KEBETULAN TIDAK DI SEGAJAKAN.. TERIMA KASIH.. SELAMAT MENGUJUNGI BLOG ABELITOKJORO.

SELAMAT DATANG KE BLOG :-

ABELI ROSLI

Foto saya
Jerantut, Pahang, Malaysia
"Berkawan bukan untuk sementara tetapi selamanya.. bukan untuk esok tapi hingga ke hujung nyawa. biar kita tidak mempunyai wang ..asalkan kawan percaya..walau kita tidak punya rupa.. jujur lah pada kawan kita"....Di lahirkan di kg Terap Tg Besar Benta Kuala Lipis Pahang.kini menetap di Jerantut.. bertugas di TM (PEMANCAR RTM BUKIT ISTANA JERANTUT). menceburi bidang PHOTOGRAFER...sebagai kerjaya sambilan...

TeMaN TaPi MesRa

MASA ITU.. " SESAAT TIDAK MENUNGGU KITA "

25 Ogos 2009

PERJALANAN KE KELANTAN

Pada 21hb baru ni hari jumaat jam 10 pg abeli sekeluarga bergerak dari Jerantut menuju ke Kelantan.. perjalanan pagi tu lancar. dgn cuaca yang terang.. susana jalan yang tidak sibuk.. tiada banyak kenderaan pada pagi tu... tapi yang menarik nya bila lepas je bukit tujuh tu.. tetiba anak abeli yang darjah 3 tu tanya abeli.. kenapa dia orang tu dirikan pemancar tu tengah jalan..


bila sampai dekat rupanya pemancar tu.. atas bukit tepi selekoh.. kita orang gelakk... ramai-ramai..


Setibanya kami di kg "BERHAMAH" dalam daerah Merapoh.. banyak terdapat gerai menjual buah-buahan. Anak abeli yang berusia 4 tahun tu cakap.. 'ayah berhenti beli buah solok lada "buah apa.. dik solok lada.. ? "ala buah yang kulit dia ada duri tu... yang tok mi beli masa dia datang rumah kita ari tu.." ooo.. buah salak.... sekali lagi kami tergelak.. jadi kami singgah la..



setelah selesai membeli buah-buahan .. kami meneruskan perjalanan... keluarga kami kalau pergi ke kelantan mesti singgah kat kelinik kesihatan merapoh.. nak tau kenapa.. Adik abeli.. Roslan . penduduk merapoh panggil dia che lan.. di pemandu kat klinik tersebut.. abeli skeluarga di sambut oleh adik abeli sekeluarga..


CHE LAN DAN KELUARGA
sambil kami bebual-bual di beranda quarters klinik tempat adik abeli tinggal tu abeli ternampak 2 bukit batu kapor.. menarik bukit tu... abeli tanya adik abelui apa nama bukit tu.. dia jawab.. penduduk merapoh panggil bukit tu bukit "KOPEK".. aaahh.. terkejut gak abeli.. lucahnya nama bukit tu...

GAMBAR BUKIT KOPEK

Kami bergerak dari merapoh menuju ke gua musang dan ke kota baru kul 3 ptg.. setibanya kami di perkampungan felda Paloh satu berlaku satu kemalangan. sebuah van dgn 9 penumpang dari Kuala Lumpur ke Tumpat. Terbabas kedalam curang boleh tahan dalamnya.. semasa abeli tiba.. penumpang sudah keluar dari van tersebut .. tiada yang maut.. cuma cedera ringan dan 2 orang patah tangan.. menurut pemandu van tersebut dia terlelap semsa tiba di selekoh tersebut







11 ulasan:

Norawi berkata...

perjalanan yang menarik untuk diikuti."jauh perjalanan,luas pandangan.luas pandangan luaslah pengalaman.banyak kesilapan,banyaklah pengajaran".

BelalangDewa berkata...

suka tengok bukit kopek tu... hihii boleh batal posa tak..?

NaqeebLukhman berkata...

oh nasib baik semua yang naik van tu selamat...

time2 puasa nih nak2 pulak tghari mmg mengantuk...

sebab tu lah kena rehat dan rawat dulu kalau mengantuk huhuhu

maiyah berkata...

salam.. wah jauh pejalanan, unik gak tgk bukit kopek tu

Abelitokjoro berkata...

salam ramadan n salam kenal buat abg norawi.. salam rindu buat belalang dewa.. salam silaturahim berpanjangan buat naqeeblukman.. salam teristimewa..syg sokmo buat maiyah(IYA).. TKasih sudi singgah di blog abeli... nampak gayanya...abeli kena pegi pulok ke merapoh.. buat liputan khas tentang bukit KOPEK... XBATAL.. POSE sebut nama bukit tu... dia yang batal pose ialah.. memasukan sesuatu kedalam rongga... setakat sebut je kurang pahala...

kakcikseroja berkata...

Anak2 kakcik kalau sebut kopek tu maknanya 'kupas'. Maklumla.. anak KL kononnya... tapi kakcik faham la apa yang abeli maksudkan tu. Kat kg kakcik pun sebut kopek :)

Abelitokjoro berkata...

betul tu kakcik.. abeli pun kat pahang ni kopek tu kupas juga.. tapi dah nama bukit tu macam tu... nak buat macam mana ya kak cik.. tapi penduduk kat situ.. dah biasa dah sebut bukit kopek... bagi dia org tak ada apa2.. biasa je... he.. bila la nak minum air teh yang kak cik bacuh....

TokNabe berkata...

Dale banyok gambar2 .. ambo tak perasan ada bukit kopek di kawase tu, dok beso lalu jugok tapi tak perase. mungkin perase tapi tak tau namo. lucoh jugok namo bukit tu ye abeli. :D

Abelitokjoro berkata...

salam tok nabe.. lamo la nya meraik kan diri.. popular juga blog abeli sekat siar cerita bukit kopek ni.. nanti la abeli g merapoh cari info bukit kopek.. tak batal poso jangan bimbang..

Wanita Itu berkata...

salam singgah abeli..

sonok kan berjalan..jumpa mcm2 jenis orang dan berbagai bagai ragam..

kemalangan tu lak, nasib baik tak teruk kan..

Leenoh berkata...

Salam.
Selamat Berpuasa.
Semoga anda sihat walafiat dan dapat berpuasa dengan sempurna.