SALAM dari BUKIT ISTANA

SALAM dari BUKIT ISTANA
BLOG INI ADALAH BLOG PANDANGAN PERIBADI DAN CATITAN PERJALANAN ABELI SEBAGAI PHOTOGRAFER AMATUR YANG MASIH BELAJAR DAN MEMERLUKAN TEGURAN MEMBINA..BLOG ABELI NI TIDAK ADA KENA MENGENA DGN MANA-MANA PARTI POLITIK. PENGUNJUNG YANG BERFIKIRAN TERBUKA(OPEN MAINDED) SAJA DI JEMPUT MELAWAT BLOG ABELI.. SEKIRANYA TERDAPAT GAMBAR. CERITA. CATITAN. YANG MENYINGGUNG PEMBACA SEMUA.. ABELI MEMOHON JUTAAN KEMAAFAN..IANYA SECARA KEBETULAN TIDAK DI SEGAJAKAN.. TERIMA KASIH.. SELAMAT MENGUJUNGI BLOG ABELITOKJORO.

SELAMAT DATANG KE BLOG :-

ABELI ROSLI

Foto saya
Jerantut, Pahang, Malaysia
"Berkawan bukan untuk sementara tetapi selamanya.. bukan untuk esok tapi hingga ke hujung nyawa. biar kita tidak mempunyai wang ..asalkan kawan percaya..walau kita tidak punya rupa.. jujur lah pada kawan kita"....Di lahirkan di kg Terap Tg Besar Benta Kuala Lipis Pahang.kini menetap di Jerantut.. bertugas di TM (PEMANCAR RTM BUKIT ISTANA JERANTUT). menceburi bidang PHOTOGRAFER...sebagai kerjaya sambilan...

TeMaN TaPi MesRa

MASA ITU.. " SESAAT TIDAK MENUNGGU KITA "

09 Oktober 2012


ِإن يَنصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ ۖ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ ۗ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ
Jika Allah menolong kamu mencapai kemenangan maka tidak ada sesiapa pun yang akan dapat mengalahkan kamu; dan jika Ia mengalahkan kamu, maka siapakah yang akan dapat menolong kamu sesudah Allah (menetapkan yang demikian)? Dan (ingatlah), kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman itu berserah diri. ( Ali Imran : 160 )
ULASAN  AYAT:
  1. Jika ingin kejayaan yang dapat kekal lama, jangan mudah lupa daratan, ingat asal usul. Jangan mudah lupa dengan orang-orang yang terdekat dengan kita yang selama ini setia menemani kita, bersahabat dengan kita ketika susah dan senang.
  2. Ramai yang tewas dihujung usia kerana waktu masih muda, kuat, kaya dan berjaya dalam hidup tapi kerana mudah lupa iaitu dengan mengabaikan ALLAH, ibubapa dan anak isteri atau suami. Akhirnya mereka tewas diusia senja.
  3. Berjaya ataupun gagal, perlu ditangani dengan bijak. Lazimnya, apabila kita berjaya, kita akan di kelilingi oleh mereka yang berjaya juga kerana dengannya kita merasa perjalanan kita menjadi mudah dan pantas. Manakala disaat kita tewas, kita dikelilingi oleh mereka yang gagal juga. Ketika inilah perjalanan kita menjadi perlahan dan sukar.
  4. Apabila kita selesa berteman dengan mereka yang berjaya, ianya bagus sekiranya kita tidak lupa erti kegagalan. Namun janganlah sampai kita lupa daratan sehingga kita lupa kita pernah tersembam dalam kehidupan. Bila kita bersama dengan mereka yang gagal pula, ia tidak bagus sekiranya kita lupa, hanyut dan kita tidak ingat yang kita pernah berjaya dulu sehingga bila kita sudah gagal, kita tidak berani untuk mencuba lagi. Ingatlah, bahawa ALLAH dan rasul tidak suka kepada manusia yang mudah putus asa dalam hidup. WALLAHU’ALAM